VPN forbindelse: Hvad er det – og hvorfor skal jeg bruge en?

VPN forbindelse

Flere og flere bekymrer sig for deres sikkerhed og anonymitet, når de færdes online – og det er ikke så underligt. Cyberkriminaliteten er nemlig støt stigende, og samtidig er masseovervågningen af internettet på sit højeste, eksempelvis er din internetudbyder og teleselskab forpligtet til ved lov at registrere alt, hvad du foretager dig online.

Heldigvis findes der faktisk en glimrende metode til at færdes sikkert og fuldstændig anonymt online – nemlig ved hjælp af en VPN-forbindelse, som samtidig låser op for en masse nye muligheder online.

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad en VPN-forbindelse er – samt hvorfor du bør overveje at bruge én. Derudover får du, nederst i artiklen, en guide til, hvordan du vælger en VPN-tjeneste, som passer til dine behov.

Hvad er VPN – og hvordan fungerer det?

Normalt når du opretter forbindelse til internettet, gør du det igennem din internet- eller teleudbyder. Dermed passerer al din trafik gennem din internetudbyders servere – og samtidig bliver du tildelt en unik IP-adresse, der gør dig sporbar for alle de hjemmesider og andre computere, som du er i kontakt med.

Opretter du derimod forbindelse igennem en VPN, så opretter du forbindelse igennem en af din VPN-udbyders servere, og dermed bliver din egen IP-adresse skjult.

Derudover bliver al den information, som udveksles mellem din computer og VPN-serveren, krypteret, så den ikke er synlig for andre end dig – hverken myndigheder, diverse firmaer, hackere eller din internetudbyder.

Det lyder måske som en ret kompliceret proces – og det er det nok i virkeligheden også, men for den enkelte bruger er det supersimpelt at gøre.

Hos de fleste VPN-tjenester skal du bare installere et lille program, hvorefter du vælger, hvilket land du gerne vil oprette forbindelse igennem. Dette gør det også nemt at tilgå geo-blokeret indhold, men mere om det senere.

Fordele ved at bruge en VPN-forbindelse

› Krypteret forbindelse: Den helt store fordel ved en VPN er den krypterede forbindelse, som gør, at ingen uvedkommende kan følge med, når du surfer, chatter samt downloader.

› Adgang til geo-blokeret indhold: Det danske udvalg hos de store streaming-tjenester er stærkt begrænset i forhold til i USA, men hvis du logger på en amerikansk VPN-server, så vil du blive præsenteret for præcis det samme indhold som en amerikaner.

Modsat vil du kunne logge på en dansk VPN-server, hvis du befinder dig i udlandet og gerne vil se DR TV, som ellers er blokeret for udenlandske IP-adresser.

› Anonyme søgninger: Søgemaskiner logger og gemmer alle dine søgninger og forbinder dem til din IP-adresse, så de kan skræddersy annoncer og reklamer til dig. En VPN-forbindelse gør det umuligt for dem at spore dig og knytte dine søgninger til din IP-adresse.

› Undgå landecensur: Hvis du rejser i lande som Kina, Vietnam og Cuba samt størstedelen af Mellemøsten, vil der være blokeret for adgangen til mange af de største hjemmesider, eksempelvis Google og Facebook, men hvis du bruger en VPN, vil du nemt kunne omgå disse blokeringer. I øvrigt er det også den metode, som de lokale bruger.

› Sikker brug af offentlige netværk: De fleste er, med god grund, påpasselige, når de bruger åbne WI-FI hotspots i eksempelvis lufthavne eller på caféer. Her er det nemlig nemt for hackere at opsnappe personfølsomme oplysninger.

Som tidligere nævnt krypterer en VPN-forbindelse dine data, så de bliver fuldstændigt ulæselige for uvedkommende, og dermed kan du trygt logge på din netbank, shoppe online eller sende dit CPR-nummer til offentlige myndigheder, selvom du benytter et åbent Wi-Fi hotspot.

Læs også: Her er de 3 absolut bedste VPN-tjenester

Hvilken VPN-tjeneste bør jeg vælge?

Når du skal investere i en VPN, skal du først og fremmest overveje, hvad du primært skal bruge den til.

Er det for at tilgå streaming-tjenester, som ellers er geo-blokerede? Se dansk tv overalt i udlandet? surfe mere sikkert og anonymt? ? Eller måske noget helt fjerde?

Det er nemlig ikke alle VPN-udbydere, som er lige gode til alle formål.

Og selvom de fleste betalte VPN-tjenester vil kunne bruges til de fleste ting, så har de alligevel alle sammen deres styrker og svagheder.

Når du skal gå en VPN-tjeneste efter i sømmene, så er der især seks ting, som er vigtige at lægge mærke til:

Antallet af servere og lokationer

Hvis du primært skal bruge en VPN-forbindelse til at tilgå geo-blokeret indhold, så er det vigtigt, at VPN-udbyderen stiller servere til rådighed i det pågældende land.

Hvis du eksempelvis gerne vil bruge den amerikanske udgave af HBO’s streaming-tjeneste, så skal udbyderen have servere i USA, og hvis du gerne vil kunne streame DR TV i uddlandet, så skal udbyderen have servere i Danmark.

Anonymitet og logging

Hvis anonymitet er vigtig for dig, så skal du gå efter en VPN-udbyder, der ikke logger og gemmer din aktivitet – hvilket nogle få udbydere desværre gør. Derfor bør du altid læse udbyderens retningslinjer grundigt igennem.

Alle danske VPN-udbydere (og en del andre europæiske) er ved lov forpligtede til at logge og gemme brugernes aktivitet i et halvt år, og derfor bør du gå uden om de danske udbydere.

Du bør også sikre dig, at VPN-udbyderen har en såkaldt “kill switch”, der automatisk lukker din internetforbindelse, hvis du, mod forventning, skulle miste forbindelse til VPN-serveren.

Dermed bliver din rigtige IP-adresse ikke afluret, hvis der skulle ske et teknisk uheld.

Sikkerhed og kryptering

Når det kommer til sikkerhed, er det krypteringen, der er det essentielle. Helt kort forklaret, så betyder kryptering, at dine data bliver lavet om til en kode, som stort set er umulig at læse for uvedkommende.

Der findes flere forskellige krypteringsprotokoller, og de mest udbredte er IKEv2, L2TP, PPTP, OpenVPN og SSTP. De har hver deres fordele og ulemper, men som hovedregel er de allesammen sikre.

Dog har PPTP nogle sikkerhedshuller, der gør den sårbar over for hackere, og derfor bør du gå uden om udbydere, der benytter PPTP, hvis du vægter sikkerhed meget højt.

OpenVPN går for at være den sikreste krypteringsprotokol af dem alle – ikke engang NSA kan bryde den – og derfor bør du gå efter en udbyder, der tilbyder OpenVPN.

Gratis eller betalt

Der kommer flere og flere gratis VPN-udbydere på markedet, som henter deres betaling igennem andre kidler end brugerbetaling – ofte reklamer eller videresalg af informationer.

Gratis VPN-tjenester er dog slet ikke på niveau med de betale tjenester, hverken når det kommer til sikkerhed, anonymitet, hastighed eller serverudvalg.

Hvis man sætter det lidt i perspektiv, så koster selv de dyreste VPN-tjenester faktisk ikke mere end et par øl om måneden, og derfor bør du som hovedregel gå efter en betalt tjeneste.

Hvis prisen er den vigtigste faktor for dig, og du gerne vil have en billig VPN, kan du med fordel læse denne artikel.

Mulighed for at bruge flere enheder på samme tid

Nogle udbydere tillader kun én opkobling ad gangen, hvorimod andre tillader flere på samme tid. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvis du gerne vil kunne koble op på flere enheder ad gangen.

Mulighed for at bruge mobile enheder

Hvis du gerne vil bruge din VPN på mobile enheder såsom smartphones eller tablets, så er det vigtigt, at du undersøger, om de understøttes af den pågældende VPN-tjeneste. Heldigvis understøtter langt de fleste betalte VPN-tjenester efterhånden diverse mobile enheder.

Læs også: Her er de 3 absolut bedste VPN-tjenester

 

VPN forbindelse: Hvad er det – og hvorfor skal jeg bruge en?
4.6 (91.67%) 24 vote[s]

4 Comments

  1. Hvilken af de 5 krypteringsprotokoller vil du anbefale at man bruger?

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*