Sådan skjuler du din IP-adresse og bliver anonym på nettet

Anonym på nettet

Overalt hvor du færdes online, efterlader du digitale fingeraftryk, der kan spores direkte tilbage til dig. Men det er ikke kun de hjemmesider, som du besøger, der lagrer data om din internetfærden.

Efter EU’s logningsdirektiv blev implementeret tilbage i 2006, blev alle landets bredbånds- og teleudbydere nemlig tvunget til at registrere og logge alt, hvad brugerne foretager sig online.

Hvad enten det er på computer, mobil, tablet eller en hvilken som helst anden enhed.

Mange tror, at det er nok at slå browseren over i “private-mode” eller “incognito-mode”.Anonym incognito mode i Google Chrome

Men private-mode forhindrer blot din egen browser i at gemme oplysninger om din internethistorik.

Hjemmesider, internetudbydere og cyber-kriminelle kan stadigvæk nemt spore dig på baggrund af din IP-adresse.

Hvad er en IP-adresse – og hvordan kan jeg skjule den?

En IP-adresse (Internet Protokol-adresse) er din computers, eller en hvilken som helst anden enheds, identitet på nettet.

Alle enheder, der er koblet på nettet, bliver tildelt en unik IP-adresse, så andre enheder kan se, hvilken enhed der skal svares tilbage til.

Dette kan bedst sammenlignes med en telefonsamtale, hvor telefonnummeret viser, hvem der ringer, og hvem der bliver ringet op til.

Dette er selvfølgelig meget smart, men IP-adressen gør det samtidig utrolig nemt at spore og kortlægge din færden på nettet.

Med en synlig IP-adresse vil du derfor aldrig kunne færdes anonymt online.

Der findes flere metoder til at kamuflere ens IP-adresse, men den nemmeste og mest effektive metode er ved hjælp af en såkaldt VPN-forbindelse.

Hvad er en VPN – og hvordan kan den gøre mig anonym online?

En VPN er – helt kort fortalt – en server, som du kan føre al din internettrafik igennem.

Når du kobler dig på nettet, gør du det normalt igennem din bredbånds- eller teleudbyders servere.

Al din trafik passerer dermed igennem disse servere – og det er også her, at du bliver tildelt en unik IP-adresse.

Opretter du derimod forbindelse gennem en VPN, så bliver al din trafik ført igennem en af din VPN-udbyders servere, og dermed bliver din egen IP-adresse kamufleret.

Dette gør dig usynlig for alle – inklusive din egen internetudbyder!

Desuden krypterer en VPN alle de informationer, der bliver udvekslet mellem din enhed og VPN-serveren.

Dermed bliver det umuligt for cyber-kriminelle at opsnappe kreditkortoplysninger, CPR-numre og andre personfølsomme oplysninger.

Al dette lyder måske som en ret indviklet og teknisk krævende proces, men hvis du vælger den rigtige VPN-udbyder, er det supernemt – selv for ikke-tekniske personer.

Hvilken VPN skal jeg vælge til at surfe anonymt?

Når du skal vælge en VPN til at surfe anonymt, er det vigtigt, at du ikke bare vælger den første den bedste, der dukker op i en google-søgning.

Kvaliteten af de forskellige udbydere svinger nemlig meget, og mange af dem er faktisk decideret usikre og upålidelige.

Der er især fire ting, som det er vigtigt at kigge efter, når du skal vælge en VPN:

→ Logger udbyderen oplysninger om din brug af tjenesten? Desværre logger og registrerer en del VPN-udbydere brugernes færden på tjenesten, og nogle går endda så vidt som til at videresælge oplysningerne til tredjepart. Sørg altid for, at udbyderen fører en stram ”No Log-politik”.

→ Hvilken krypteringsstandard og krypteringsprotokol bruger udbyderen? Det er ikke alle krypteringsmetoder, der er lige stærke. Sørg for, at udbyderen bruger krypteringsprotokollen OpenVPN og krypteringsstandarden 256-bit AES (den samme som det amerikanske militær bruger).

→ Har tjenesten en indbygget ”Kill Switch”? Det er meget vigtigt, at tjenesten har en indbygget ”Kill Switch”, der automatisk cutter forbindelsen til internettet, hvis du skulle miste forbindelse til VPN-serveren. Dermed bliver din rigtige IP-adresse aldrig lækket.

→ Er hastigheden god? Selvom hastigheden i princippet er ligegyldig i forhold til anonymiteten og sikkerheden, er det alligevel irriterende, hvis VPN-forbindelsen sænker din hastighed mærkbart.

Du kan evt. læse vores artikel om de tre p.t. bedste VPN-udbydere på markedet.

De har hver især deres fordele og ulemper, men fælles for dem alle er, at de opfylder ovenstående punkter supergodt!

Gratis eller betalt?

Hvis du gerne vil have en gratis VPN, skal du være ekstra varsom med, hvilken udbyder du vælger.

De fleste gratis VPN-tjenester er nemlig decideret usikre – og ofte henter de indtjeningen gennem videresalg af brugernes data.

Fælles for alle de gratis tjenester er, at de på ingen måde kan måle sig med de betalte tjenester – specielt i forhold til hastighed og serverstabilitet.

Vi har tidligere udgivet en artikel om de tre bedste gratis VPN-udbydere.

Den kan du med fordel læse, hvis du gerne vil have en gratis VPN.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*